Joitain vuosia sitten löysin itseni yllättäen tilanteesta, jossa minulta haluttiin ostaa palveluja, mutta minulla ei ollut mitään tapaa myydä niitä. Jos olisin samassa tilanteessa juuri nyt, löytäisin varmaankin nopealla nettihaulla erilaisia niin sanottua kevytyrittäjyyttä tarjoavia palveluita. Tuolloin ajatus oman työn myymisestä ilman yrityksen perustamista oli vielä uusi.

Itse päädyin muutamien kokeilujen kautta Osuuskunta Paluun jäsenyyteen. Osuuskunta myy tarjoamiani palveluja, kuten koulutusta, ja itse saan tekemästäni työstä palkkaa. Tämä on tuntunut helpolta ja järkevältä tavalta järjestää monista erilaisista palasista koostuva työelämäni. Osuuskunnan jäsenenä tehty työ on alkanut pienistä työkeikoista ja kasvanut merkittäväksi osaksi vuosituloista.

Monille osuuskunta on toiminut yrityshautomona, jossa kerätty kokemus ja osaaminen ovat johtaneet oman yrityksen perustamiseen. On hienoa nähdä, miten ideat kehittyvät ja vievät keksijäänsä eteenpäin. Toisille taas osuuskunta on pitkäaikainen työn tekemisen tapa, satunnaisesti tai vaikka kokoaikaisesti. Tässä viisi hyvää syytä työskennellä nimenomaan osuuskunnassa.

 

 1. Osuuskunnan työntekijä ei ole yrittäjä
  Kun osuuskunta on tarpeeksi suuri (kuten Paluu on), eivät sen jäsenet ja työntekijät ole viranomaisten silmissä yrittäjiä. Varsinkin toimintaa aloittaessa voi olla hyvinkin tärkeää säilyttää oikeus työttömyysturvaan.
 2. Osuuskunnalle tehdystä työstä kertyy eläkettä
  Koska osuuskunnan työntekijät ovat työntekijöitä, eivät yrittäjiä, heidän palkastaan pidätetään työeläkemaksu. Työ siis kerryttää eläkettä. Tämä on asia, jota kaikkien kannattaa miettiä jo ennen kuin eläkeikä häämöttää.
 3. Se on todella helppoa
  Koska osuuskunta yrityksenä hoitaa niin sanotut paperityöt, yksittäinen jäsen voi keskittyä tekemään työnsä hyvin ja etsimään uusia asiakkaita. Jos osuuskunnan jäsenellä on intoa osallistua osuuskunnan pyörittämiseen, siihen myös mahdollisuus pyrkimällä vaikkapa osuuskunnan kokouksessa valittavan hallituksen jäseneksi.
 4. Alkupääoma on pieni
  Osuuskuntaan liittyessä maksetaan osuusmaksu, jonka päättää osuuskunnan kokous vuosittain. Mikäli joskus päättää erota osuuskunnasta, sen saa takaisin. Tätä kirjoittaessani maksu on Paluulla 150 euroa. Muita aloituskustannuksia ei ole, sillä osuuskunta hoitaa taloushallinnon, vakuutukset ja muut vastaavat kustannuksia aiheuttavat paperityöt.
 5. Yhteisön tukea sitä kaipaaville
  Osuuskunnan jäsenet tapaavat toisiaan niin osuuskunnan kokouksissa kuin muissakin tilaisuuksissa. Paluun kaltaisessa osuuskunnassa on osaajia useilta erilaisilta aloilta: jäsenet eivät kilpaile keskenään, vaan pikemminkin tuottavat uusia ideoita erilaisten kykyjen ja kokemusten kohdatessa.

Helppous ja kätevyys rahoitetaan kaikesta osuuskunnan myymästä työstä perittävällä maksulla, jonka suuruuden päättää osuuskunnan kokous. Tällä katetaan esimerkiksi taloushallinnosta, vakuutuksista ja viestinnästä aiheutuvia kustannuksia. Tätä kirjoittaessani palvelujen myynnistä peritään 8 % maksu.

Osuuskunta Paluu toimii pääasiassa Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Jos kiinnostuit jäsenyydestä, ota yhteyttä!

Jenni Kallionsivu