Turvaduuni mahdollistaa unelmat

Elokuvissa naureskellaan usein tarjoilijoille ja muille palvelualan ammattilaisille, jotka pitävätkin itseään oikeasti näyttelijöinä. He vain odottavat suurta läpimurtoaan ja tienaavat sillä välin elantoaan miten pystyvät. Tätä pidetään koomisena: on naurettavaa, kun ihminen ei eläkään unelmatyöllään, vaan joutuu tekemään ehkä epämukaviakin asioita elättääkseen itsensä.

Jotkut puhuisivat ehkä paskaduunista, itse pidän enemmän turvaduunista. Turvaduuni pitää katon pään päällä ja leivän pöydässä silloinkin, kun unelmia ei voi käyttää maksuvälineenä. Se voi mahdollistaa muiden kuin työhön liittyvien unelmien toteutumisen: mukavan kodin, matkoja, henkilökohtaisen eläintarhan ylläpidon tai mikä ikinä tekeekään elämästä hyvää.

”Mitä teet työksesi” on yleinen keskustelunavaus, jonka vastaus määrittää ihmistä pitkään. Mitä kysymykseen pitäisi vastata, jos elanto tulee enimmäkseen kassahommista, valokuvauksesta ja klingonin kielen tulkin töistä, koulutus on jotain puoliksi unohtunutta ja itse tuntee olevansa kuppikakkutaiteilija, vaikka tulovirroista se muodostaakin noin 8%? Pahimmillaan rehellinen, eli pitkä, vastaus saa vastapuolen epäilemään, ettei keskustelukumppani ehkä ole kovinkaan hyvä missään näistä, koska mikään niistä ei yksinään tuo leipää pöytään.

Sinä päätät mitä olet

Kuuntelin kerran kouluttajaa, joka sanoi että pienyrittäjällä tulisi olla useampia tulonlähteitä: kukkakauppias voi aivan hyvin saada osan tuloistaan maansiirtotöistä. Ajatus tuntui täysin järkevältä. Tein aikanaan vuosikaudet töitä vähittäiskaupan alalla, ja muistan useamman työkaverin, joilla oli oma rakas bisnes tai toinen työ jollain selvästi glamoröösimmällä, mutta epävakaammalla alalla. Eihän se, ettei jollain työllä voi niin sanotusti elää, tarkoita etteikö sitä kannattaisi tehdä ja ottaa vastaan ne tulot, jotka siitä voi saada.  Lopun aikaa voi sitten tehdä jotain vähemmän innostavaa tai kehitellä uusia jänniä projekteja, joista joku suostuu maksamaankin.

Usko siihen, että täytyy saada koko elantonsa jostain, ennen kuin voi tuntea menestyneensä luo turhia vaatimuksia ja johtaa pahimmillaan epäedullisiin päätöksiin. Halu ajatella olevansa täysipäiväinen tärkeiden asioiden ammattilainen voi saada ihmisen sanomaan ei täysin asiallisille ansaintamahdollisuuksille, jotka eivät kuitenkaan tue omaa minäkuvaa.

Raha ei kuitenkaan voi olla ainoa mittari sille, onko ihminen oikeasti näyttelijä, kirjoittaja, joogaohjaaja tai vaikka kuppikakkumuotoilija. Ehkä jollekin osa-aikainen kuppikakkumuotoilijuus tuntuu juuri siltä oikealta elämäntavalta, ainakin juuri sillä hetkellä. Parhaimmillaan eri työt tarjoavat toisilleen uusia ideoita ja ajattelemisen aiheita ja tekijälleen virkistävää vaihtelua.

Pienistä tulovirroista kantavaksi pohjaksi

Nykyään, niin kuin usein ennenkin, monien leipä on pieninä palasina maailmalla. Se ei silti tarkoita, että lopputulos olisi välttämättä yhtään vähempää maukas kuin 37,5 tuntia viikossa samassa uunissa kypsyvä rievä. Ajatus siitä, että monista eri lähteistä tulonsa keräävä itsensä työllistäjä on kyllä puhdas ja aatteellinen, mutta kotinsa ahdas ja puutteellinen, ei kuitenkaan pidä automaattisesti paikkaansa.

Se voi kuitenkin pitää paikkansa silloin, jos oma ammatillinen minäkuva on kovin muuttumaton. Yrittäjyydestä ja itsensä työllistämisestä puhuttaessa puhutaan paljon unelmiin uskomisesta ja omannäköisen uran luomisesta. Onnistumisen mittarina pidetään kokoaikaista työtä, tai oikeastaan kokoaikatyötä vastaavia tuloja, juuri siitä yhdestä ainoasta oikeasta työstä. Joskus unelmien tavoittelu, tai oikeastaan sen aiheuttama taloudellinen niukkuus, voi kuitenkin puolivahingossa viedä muun elämän pitkäksi aikaa sivuraiteelle.

Joillain meistä on rikkaita sukulaisia, antelias puoliso tai muita tulonlähteitä, jotka mahdollistavat mukavan elämän unelmia jahdatessa. Jos on näin onnekas, kannattaa kiittää kauniisti tukijoitaan ja/tai suopeaa kohtaloaan ja keskittyä tekemään työllään maailmasta mielenkiintoisempi paikka. Ellei niitä löydy, turvaduunien tekeminen on hyvä tapa luoda omannäköinen työelämä.

Jos tarvitset unelmahommillesi tai turvaduuneillesi taustaorganisaation, joka pitää huolta laskutuksesta, palkanmaksusta ja muista paperitöistä, ota yhteyttä!